Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Η ΕΕΤΤ «βάζει χέρι» στους ραδιοερασιτέχνες για παράνομους ραδιοσταθμούς

Μαζική σύσταση προς τις Ενώσεις Ραδιοερασιτεχνών ανά την Ελλάδα απέστειλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ), εστιάζοντας στην χρήση μη θεσμοθετημένων συχνοτήτων. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Εποπτείας και Ελέγχου Φάσματος έγινε μέσα στο 2010 αποδέκτης 4 καταγγελιών σχετικά με παράνομη λειτουργία αναμεταδοτών και παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη 146-148ΜΗz στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, ενώ επίσης το Σεπτέμβριο του 2010 καταγγέλθηκε στην ΕΕΤΤ από ιδιώτη η λειτουργία παράνομου ραδιοφωνικού σταθμού σε περιοχή του Δήμου Αθηναίων.

Από το σύνολο των μέχρι τώρα ελέγχων που πραγματοποίησε η ΕΕΤΤ, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις όπου η κάτοχοι άδειας λειτουργίας ερασιτεχνικών σταθμών ασυρμάτου εκπέμπουν σε μη ραδιοερασιτεχνικές ζώνες. Δεδομένου το ότι η χρήση η νομοθεσία προβλέπει κυρώσεις για παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων, ο ρυθμιστικός φορέας καλεί τις Ενώσεις Ραδιοερασιτεχνών να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη τους περί της απαγόρευσης χρήσης κάθε συχνότητας για την οποία δεν κατέχουν το απαιτούμενο δικαίωμα, εφιστώντας την προσοχή τους για χρήση μόνο των προβλεπόμενων ραδιοερασιτεχνικών ζωνών.
Σε ό,τι αφορά την «παράνομη λειτουργία ραδιοσταθμών», αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την τρέχουσα νομοθεσία, δεν υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας ερασιτεχνικών ραδιοφωνικών σταθμών στις δημοφιλείς μπάντες των FM και των μεσαίων. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η εκπομπή ερασιτεχνικών σταθμών αποτελεί μακροχρόνια «συνήθεια» σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, το συγκεκριμένο νομικό καθεστώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κατά τη γνώμη μας και ως νομοθετικό κενό, αφού δεν δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με πιστοποιημένη τεχνογνωσία και χωρίς εμπορικές σκοπιμότητες να συμμετάσχουν δημιουργικά στο εκπεμπόμενο ραδιοφωνικό πρόγραμμα.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.