Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ραδιοερασιτεχνες



ΑΝΑΔΡΟΜΗ   ΣΤΟ   ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟ

ΤΟ 640 Π.Χ. ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 7 ΣΟΦΟΥΣ  ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ .ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟ ( ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΛΙΘΟ ΚΑΙ  ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΕΧΟΥΝ  ΜΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΣΕ << ΨΥΧΗ >> ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΣΤΑΤΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ .           Ο WILLIAM GUERICKE  ( 1544 – 1603 )  ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ  ΤΙΣ  ΔΥΝΑΜΕΙΣ  ΕΛΞΗΣ   ΚΑΙ  ΑΠΩΘΗΣΗΣ  ΜΕΤΑΞΥ  ΔΥΟ  ΡΑΒΔΩΝ  ΤΙΣ  ΟΠΟΙΕΣ  ΕΙΧΕ  ΤΡΙΨΕΙ .



Ο OTTO VON GUERICKE  ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ  ΤΗ   ΜΗΧΑΝΗ  ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ .  Ο ALESSANDER VOLT ΤΟ 1799 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ ΕΝΑ  ΑΠΛΟ ΣΤΟΙΧΕΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ  ΠΑΡΗΓΑΓΕ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ ΣΥΝΕΧΩΣ. Ο  HANS OERSTED  ΤΟ 1819 ΑΠΕΔΕΙΞΕ  ΟΤΙ ΕΝΑ ΣΥΡΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ  ΔΙΑΡΡΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟΚΤΑ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΑΓΝΗΤΗ . Ο GEORGE OHM   ΚΑΘΟΡΙΣΕ  ΤΟ  ΓΝΩΣΤΟ  ΝΟΜΟ  ΤΟΥ  ΟΗΜ   ΚΑΙ  ΑΡΓΟΤΕΡΑ Ο MICHAEL FARADAY ΤΟ 1830 ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΟΤΙ Η ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ  ΕΝΑ ΑΓΩΓΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ  ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΑΓΩΓΟ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ . ΕΤΣΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ .

Ο  ΖΩΓΡΑΦΟΣ  SAMUEL F .MORSE ( 1791-1872 ) TO 1837  ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ MORSE  ΜΕ  ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ   ΠΑΥΛAΣ  ΚΑΙ  ΤΕΛΕΙΑΣ.  ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕ  ΕΤΣΙ  ΤΑ  26  ΓΡΑΜΜΑΤΑ  ΤΟΥ  ΛΑΤΙΝΙΚΟΥ  ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ  ΤΟΥΣ  10 ΑΡΙΘΜΟΥΣ  ΚΑΙ  ΤΑ  ΣΗΜΕΙΑ

ΣΤΙΞΗΣ .Ο JAMES MAXWELL TO  1850  ΑΠΕΔΕΙΞΕ  ΜΕ  ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ  ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ  ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΡΓΟΤΕΡΑ  ΤΟ  1887  Ο  HEINRICH HERTZ  ΠΑΡΗΓΑΓΕ  ΤΕΤΟΙΟΥ  ΕΙΔΟΥΣ   ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Ο NICOLA TESLA ΕΠΙΝΟΗΣΕ ΤΟ 1882 ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ  ΚΑΙ  ΤΟ  1893  ΕΠΕΔΕΙΞΕ  ΕΝΑ  ΠΡΑΚΤΙΚΟ  ΣΥΣΤΗΜΑ  ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ .

ΤΟ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ  ΤΟΥ 1895 ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ  ΙΤΑΛΟΣ   ΜΟΛΙΣ  21  ΕΤΩΝ  ΑΠΟ  ΤΗ ΜΠΟΛΟΝΙΑ Ο GUILLERMO MARCONI  ΚΑΝΟΝΤΑΣ  ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ  ΚΑΤΑΦΕΡΕ  ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ  ΣΤΑΛΟΥΝ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  ΜΕ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΔΥΟ ΣΗΜΕΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ  ΤΟ 1901 ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΣΥΝΔΕΣΕΙ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΩΝ  ΗΝΩΜΕΝΩΝ  ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ . ΛΙΓΟ  ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΟ 1912  ΧΑΡΗ  ΣΤΗ  ΧΡΗΣΗ  ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ MORSE ΚΑΤΕΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ Η ΔΙΑΣΩΣΗ 703 ΑΤΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ .ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ  ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ MARCONI ΓΥΡΩ  ΣΤΑ 1908  ΑΡΧΙΣΑΝ  ΝΑ  ΓΙΝΟΝΤΑΙ  ΤΑ ΠΡΩΤΑ  ΒΗΜΑΤΑ  ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ 1927 ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ο ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ .ΕΤΣΙ ΧΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΚΟΜΗ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ . ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΠΟΥ  ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΑΝ  ΚΑΤΑΝΟΗΣΑΝ  ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΑΝ  ΤΙΣ  ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΙΟΝΟΣΦΑΙΡΑ .ΑΥΤΟΙ  ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΗΝ  ΜΟΝΗ  ΠΛΕΥΡΙΚΗ  ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩΝΤΑΣ   ΧΩΡΟ  ΣΤΟ  ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΦΑΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ  ΚΑΘΩΣ  ΚΑΙ ΙΣΧΥ . ΕΞΕΛΕΞΑΝ ΤΙΣ  ΨΗΦΙΑΚΕΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ  ΚΑΙ ΑΝΕΠΤΥΞΑΝ   ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ  ΤΑ  ΟΠΟΙΑ  ΕΙΝΑΙ  ΤΩΡΑ  ΣΕ  ΕΥΡΕΙΑ  ΧΡΗΣΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ  ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ .

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ  ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ  ΚΑΘΕ  ΧΡΟΝΟ  ΣΤΙΣ  18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ





Ποιοι είναι οι ραδιοερασιτέχνες;

Ποιοι είναι οι ραδιοερασιτέχνες; Επειδή στη χώρα μας η λέξη “ραδιοερασιτένης” χρησιμοποιείται από πολλούς λαθασμένα, από άγνοια ή σκόπιμα, διευκρινίζουμε ότι ο όρος είναι διεθνώς καθιερωμένος (Radio Amateur, Radioamateur, Amateurfunker) και σημαίνει σύμφωνα με την επικρατούσα διεθνή ορολογία “Άτομο, που έχει αποδείξει με εξετάσεις τις γνώσεις και την ικανότητά του στον χειρισμό συσκευών ασυρμάτου και έχει επίσημη άδεια της πολιτείας για κατοχή και λειτουργία αυτών των σταθμών”. Οι ραδιοερασιτέχνες σε μεγάλο ποσοστό δεν έχουν άμεση επαγγελματική σχέση με τις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά, αλλά προέρχονται από ποικίλα επαγγέλματα. Η ίδια ποικιλία ισχύει και για την ηλικία, το φύλο, τη μόρφωση την οικονομική δυνατότητα, την εθνικότιτα, τη φυλή κλπ. Κοινος παρονομαστής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι η αγάπη τους για της τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά. Οι ραδιοερασιτέχνες εκτός από τον πειραματισμό, τη μελέτη, την έρευνα, την αυτοεκπαίδευση που κάνουν, με τις επαφές που πραγματοποιούν στα ερτζιανά με άλλους συναδέρφους τους, από τη μια ως την άλλη άκρη της υδρογείου, προωθούν τη διεθνή φιλία και συμβάλλουν, στο μέτρο που τους αφορά, στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών. Τι προσφέρουν; Πέρα όμως από αυτά προσφέρουν και πολύτιμες υπηρεσίες με τις Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης σε περιπτώσεις που τα κρατικά μέσα επικοινωνίας δεν επαρκούν ή έχουν αχρηστευθεί (θεομηνίες, φωτιές κλπ.). Ο σύγχρονος άνθρωπος, έχει αναπτύξει ένα τρόπο ζωής απόλυτα εξαρτημένο από ορισμένες παραμέτρους. Αν κάποιες απ’ αυτές λείψουν, νοιώθει ευάλωτος, αδύναμος και αρχίζει πλέον να βιώνει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η δραστηριότητα των Ομάδων Έκτακτης Αναγκης που δημιουργηθηκαν το 1980, περιλαμβάνει διαβίβαση επειγόντων μηνυμάτων και τηλεπικοινωνιακή κάλυψη σε περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών και σεισμών, παροχή ιατρικής βοήθειας από ασυρμάτου, παροχή βοήθειας σε οδικά ατυχήματα, συμμετοχή στην ανεύρεση και διάσωση ατόμων κλπ.

Βασικές Ένοιες

«ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ»: Είναι η μετάδοση, εκπομπή ή λήψη σημείων, σημάτων, γραπτού κειμένου, εικόνων, ήχων ή πληροφοριών κάθε είδους που πραγματοποιείται με ασύρματα ραδιοηλεκτρικά ή άλλα ηλεκτρομαγνητικά συστήματα.
 «ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ»: Είναι υπηρεσία ραδιοεπικοινωνίας που έχει σαν σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία, την τεχνολογική έρευνα και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών που διεξάγεται από ραδιοερασιτέχνες, δηλαδή από πρόσωπα κατάλληλα εξουσιοδοτημένα που ασχολούνται με τη ραδιοηλεκτρική τεχνική αποκλειστικά για προσωπικό σκοπό χωρίς οικονομικό όφελος.
 «ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ»: Είναι κάθε άτομο το οποίο διαθέτει άδεια που του δίνει τη δυνατότητα να διεξάγει νόμιμα την υπηρεσία ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ.
 «ΠΤΥΧΙΟ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ»: Είναι το αποδεικτικό γνώσεων και ικανοτήτων που απονέμεται στον ραδιοερασιτέχνη έπειτα από την επιτυχή δοκιμασία του στις εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη.
 «ΣΤΑΘΜΟΣ»: Είναι ένας η περισσότεροι πομποί η δέκτες ή συνδυασμός πομπών και δεκτών συμπεριλαμβανομένων κεραιών και πρόσθετων συσκευών σε ορισμένη θέση, που είναι αναγκαίοι για τη διεξαγωγή συγκεκριμένης υπηρεσίας ραδιοεπικοινωνίας ( ή για την υπηρεσία ραδιοαστρονομίας ). Κάθε σταθμός χαρακτηρίζεται από το είδος της υπηρεσίας στην οποία συμμετέχει και από το αν λειτουργεί σε μόνιμη ή προσωρινή βάση.

Απαγορεύεται

Απαγορεύεται η κατά την ανταπόκριση χρήση ψευδών διακριτικών κλήσεως και η μετάδοση πάσης φύσεως ( ψευδών η ανεξακρίβωτων ) ειδήσεων. Απαγορεύεται επίσης η μετάδοση εκφράσεων ή μηνυμάτων που αντίκειται στην δημόσια τάξη και προσβάλλουν την ευπρέπεια, το φύλο, τη φυλή, τις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις. Απαγορεύεται η λειτουργία ραδιοερασιτεχνικών πομπών εκτός των ζωνών ραδιοσυχνοτήτων που προβλέπεται για τους Έλληνες ραδιοερασιτέχνες με εξαίρεση τις περιπτώσεις των εκτάκτων αναγκών του άρθρου 17 το οποίο αναφέρει τα εξής: 1). Σε περιπτώσεις υπολειτουργίας των δημοσίων τηλεπικοινωνιακών δικτύων λόγω εκτάκτου ανάγκης ( θεομηνίες, πλημμύρες, σεισμοί, πυρκαγιές κλπ ) οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί χρησιμοποιούνται για να παράσχουν επικοινωνιακή βοήθεια. Οι ανταποκρίσεις έκτακτης ανάγκης έχουν προτεραιότητα έναντι των λοιπών. 2). Οι σταθμοί ραδιοερασιτέχνη που είναι ενταγμένοι σε κατάλογο ραδιοερασιτεχνικών σταθμών συστήματος ΠΣΕΑ χρησιμοποιούνται για την παροχή ραδιοεπικοινωνιακής συνδρομής από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες όπως η Αστυνομία, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμενικό Σώμα κλπ, στις ανωτέρω περιπτώσεις. Τους σταθμούς χειρίζονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΕΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.